Tarçınlı akide şekeri, aslen Erzurum yöresine ait bir şekerdir. Ayrıca 500 yılı aşkın geçmişiyle bir Osmanlı geleneğidir.
Kelime anlamıyla "bağlılık, sözleşme" gibi anlamlara gelen akide şekeri, Osmanlı döneminde ulufe törenlerinde yeniçerilere ve devlet adamlarına ikram edilirdi. Bu şekeri yiyerek devlet adamları ve yeniçeriler padişaha ve devlete bağlılıklarını sunardı. Sert yapısı ve renkli olmasıyla birlikte devleti temsil ettiği de düşünülürdü. Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan bu şeker, bayramlarda çocuklara ve bayramlaşmak için gelen misafirlere sunulurdu.
Yıllar içerisinde evrimleşen akide şekeri, günümüzde farklı renklerde ve farklı lezzetlerde karşımıza çıkmaktadır. Konya şekeri ve Mevlana şekeri olarak da anılan akide şekerinin faydaları da oldukça fazladır.
Çitlekçi Tarçınlı Akide Şekeri Faydaları:
Tarçınlı akide şekeri mideye iyi gelen gıdalardan biridir. Ayrıca mide rahatsızlıklarını da önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürük ve boğaz ağrısını hafifletir.